Η πηγή μας: YourHealthMatters
Αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση ή ALS είναι μια καταστροφική ασθένεια με ζοφερή πρόγνωση. Είναι γνωστή επίσης ως ασθένεια του Lu Gerig. Η ALS είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου η οποία προκαλεί προοδευτική παράλυση επειδή οι κινητικοί νευρώνες παύουν να στέλνουν σήματα στους μύες. Πεθαίνοντας, αυτά τα κύτταρα προκαλούν σταδιακά παράλυση και οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητά τους να περπατούν, να μιλούν, να τρώνε, να καταπίνουν και τελικά παύουν να αναπνέουν. Η νόσος εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 40 και 70 ετών. Το 80% των ασθενών πεθαίνουν εντός 2 έως 5 ετών από την αρχή της διάγνωσης.
Με το άνοιγμα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού με εστιασμένο υπέρηχο, οι ερευνητές στο Sunnybrook Hospital, στο Καναδά, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς νέες θεραπείες και νέα ελπίδα. Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός απομονώνει τον εγκέφαλο από την κυκλοφορία του αίματος και εμποδίζει την εισβολή μικροβίων -αυτός εξάλλου είναι ο βασικός λόγος που οι λοιμώξεις του εγκεφάλου είναι σχετικά σπάνιες. Ο φραγμός δημιουργείται από τα ενδοθηλιακά κύτταρα των τριχοειδών αγγείων γύρω από τον εγκέφαλο, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους πολύ πιο σφιχτά από ό,τι στα αγγεία του υπόλοιπου σώματος. αλλά επίσης αποτρέπει τη διέλευση φαρμάκων στον εγκέφαλο. Αυτό καθιστά δύσκολη τη θεραπεία εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου.
Με το άνοιγμα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, οι ερευνητές από Sunnybrook μπορούν να δώσουν τα κατάλληλα φάρμακα απευθείας στον εγκέφαλο και αυτό να επιτρέψει τη θεραπεία ασθενειών όπως η ALS.
Οι ερευνητές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο χρησιμοποιώντας εστιασμένο υπέρηχο με επιτυχία, ανοίγοντας το αιματοεγκεφαλικό φραγμό σε ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αλλά η ιδέα της χρήσης εστιασμένου υπερήχου για τη θεραπεία της ALS είναι νέα. Ποτέ πριν δεν είχε ανοίξει ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός πάνω από τον φλοιό του κινητήρα, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των εθελοντικών συνειδητών κινήσεων του σώματος.
Μικρές μικροφυσαλίδες εγχύθηκαν ενδοφλέβια και τα κύματα υπερήχων τους ανάγκασαν να δονούνται σε στοχευμένες περιοχές του εγκεφάλου. Καθώς διαστέλλονται και συστέλλονται, οι μικροφυσαλίδες πιέζουν ελαφρώς τις πλευρές των μικρών αιμοφόρων αγγείων γύρω από τον κινητικό φλοιό, και τελικά δημιουργείται ένα μικρό άνοιγμα στο αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Στη συνέχεια ενδοφλέβια ένεση με σκιαγραφικό εγχέεται για να παρακολουθείται το άνοιγμα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού στο μαγνητικό τομογράφο. Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός κλείνει βαθμιαία μέσα σε λίγες ώρες.
Τέσσερις ασθενείς συμμετείχαν στην πρώτη φάση της μελέτης. Οι επιστήμονες ήθελαν να δείξουν ότι το άνοιγμα και το κλείσιμο του αιματοεγκεφαλικού φραγμού είναι ασφαλές για τους ασθενείς με ALS.
Η ομάδα του Sunnybrook Hospital προχωράει μπροστά και σχεδιάζει τη δεύτερη φάση της έρευνας. Αυτή η μελέτη θα περιλαμβάνει τη χρήση ενός θεραπευτικού παράγοντα και οι γιατροί Abrahao, Zinman και Lipsman ελπίζουν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.
Με την πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές θα αναπτύξουν πιθανώς θεραπείες για ALS που έχουν σχεδιαστεί για αυτό τον τύπο άμεσης χρήσης για τον εγκέφαλο. Αντισώματα, γονίδια ή ιογενή θεραπεία, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ιδανικά.
Τα αντισώματα που στοχεύουν σε συγκεκριμένους στόχους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μείωση των τοξικών πρωτεϊνών ή τη μείωση της φλεγμονής. Η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντικατάσταση ενός μεταλλαγμένου γονιδίου που προκαλεί ασθένεια σε υγιείς αντίγραφα του γονιδίου ή απομάκρυνση ενός μεταλλαγμένου γονιδίου που δεν λειτουργεί. Η ιογενής θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει επαναπρογραμματισμό ιών στο εργαστήριο σε θεραπευτικούς παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θανάτωση επιβλαβών κυττάρων.
Πιστεύεται ότι οι θεραπείες αυτές θα μπορούσαν ενδεχομένως να βελτιώσουν ή και να αντιστρέψουν τις βλάβες που προκλήθηκαν από την ALS, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του κινητήρα και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ατόμων με τη νόσο.
Εμείς θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όλα τα νέα σχετικά με την θεραπεία HIFU. Για να μην χάσετε ούτε μια ανάρτησή μας, γραφτείτε στη φόρμα η οποία βρίσκετε πάνω δεξιά.
Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας! Μοιραστείτε αυτή τη γνώση με τους φίλους Σας!