Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Η θεραπευτική δύναμη του υπέρηχου


Η Ελίζα Κονοφάγου είναι καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης.
Ο στόχος της είναι η ανάπτυξη νέων τεχνικών υπερήχων τόσο για την απεικόνιση όσο και για θεραπευτικές εφαρμογές σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Κύριος στόχος του εργαστηρίου της είναι η ενεργοποίηση στοχευμένης δόσης φαρμάκου στον εγκέφαλο, ανοίγοντας το φράγμα αίματος-εγκεφάλου με εστιασμένο υπέρηχο. Το φράγμα αίματος- εγκεφάλου είναι ένας μηχανισμός προστασίας. Προστατεύει τον εγκέφαλο από βλαβερές ουσίες αλλά επίσης καθιστά δύσκολη την πρόσβαση των φαρμάκων. Η μέθοδος που αναπτύσσει η καθηγήτρια έχει ως στόχο να μπορέσουμε στο μέλλον να θεραπεύουμε αποτελεσματικότερα εκδηλώσεις των νόσων του Αλσχάϊμερ και του Πάρκισον.

«Ο υπέρηχος αποτελείται από ακουστικά κύματα. Αν αυξήσεις την ένταση και την πίεση των κυμάτων μπορείς να έχεις βιολογικές επιδράσεις στους ιστούς» δηλώνει η Ελίζα.


Επίσης το εργαστήριο της ασχολείται με τη χαρτογράφηση των μηχανικών και ηλεκτρομηχανικών ιδιοτήτων της καρδιάς χρησιμοποιώντας ελαστογραφία μυοκαρδίου και απεικόνιση ηλεκτρομηχανολογικών κυμάτων, την παρακολούθηση της θεραπείας κατάλυσης υψηλής έντασης εστιασμένων υπέρηχων με αρμονική απεικόνιση κίνησης και τη χρήση απεικόνισης κύματος παλμού για να ποσοτικοποιηθεί η ακαμψία του αρτηριακού τοιχώματος και να αξιολογηθεί η πιθανότητα μιας ρήξης ανευρύσματος. Πηγή 

Εμείς θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όλα τα νέα σχετικά με την θεραπεία HIFU. Για να μην χάσετε ούτε μια ανάρτησή μας, γράψτε το email Σας στη φόρμα η οποία βρίσκετε πάνω δεξιά.

Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας!  Μοιραστείτε αυτή τη γνώση με τους φίλους Σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου