Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Γλαύκωμα και θεραπεία HIFU


Το γλαύκωμα είναι ένας ευρύς όρος και περιλαμβάνει μία ομάδα εκφυλιστικών ασθενειών που εμφανίζονται με χαρακτηριστικές αλλαγές στο οπτικό πεδίο. Μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του οπτικού νεύρου, το οποίο μεταφέρει οπτικές πληροφορίες από τον οφθαλμό στον εγκέφαλο.


Σε πολλές περιπτώσεις η βλάβη του οπτικού νεύρου οφείλεται στην αυξημένη πίεση του ματιού γνωστή ως ενδοφθάλμια πίεση. Η πίεση αυτή και η αντίδραση του οπτικού νεύρου σ'αυτήν είναι ατομικό και δεν πρέπει να ταυτίζεται πάντα με γλαύκωμα.

Από γλαύκωμα πάσχουν πολύ άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθένεια εξελίσσεται αργά και ανεπαίσθητα χωρίς πόνο και ιδιαίτερα συμπτώματα. Με την πρόοδο της πάθησης εμφανίζονται σημαντικές βλάβες του οπτικού πεδίου. Χωρίς θεραπεία και τακτικό έλεγχο η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη τύφλωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το γλαύκωμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και ύπουλη. Αυτό που παίρνει η ασθένεια από την όραση δεν μπορεί να αποκατασταθεί. 

Υπάρχουν παράγοντες που προδιαθέτουν την ανάπτυξη του γλαυκώματος. Εμφανίζεται πιο συχνά μετά την ηλικία των 45 σε άτομα με διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και οικογενειακό ιστορικό. Η έγκαιρη ανίχνευση του γλαυκώματος είναι ζωτική για τη θεραπεία της. Επομένως είναι υποχρεωτική η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης σε άτομα άνω των 40 ετών οι οποίοι επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο.

Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης και βελτίωση την παροχή αίματος στον οφθαλμό. Ο σκοπός είναι να σταματήσει η εξέλιξη της ασθένειας, να σταθεροποιηθεί το οπτικό πεδίο και φυσικά να διατηρηθεί η όραση του ασθενούς.

Όταν πρόκειται για γλαύκωμα οι γιατροί συνήθως προχωρούν σε χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία με λέιζερ. Και οι δύο μέθοδοι έχουν επίδραση στο τραμπέκουλουμ, όπως λέγεται η περιοχή αποχέτευσης του υδατοειδούς υγρού από το μάτι μας. Ο χειρούργος μπορεί να χρησιμοποιήσει μια μίνι-επεμβατική μέθοδος κάνοντας πολύ λεπτές τομές ή να κάνει μια μικρή «τρύπα» με λέιζερ για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Η νεότερη ανακάλυψη στον τομέα αυτό, ωστόσο, συνδέεται με μία άλλη μέθοδο η οποία χρησιμοποιεί εστιασμένο υπέρηχο υψηλής έντασης (HIFU). Η μέθοδος HIFU δρα πάνω στο ακτινωτό σώμα του ματιού (η δομή που παράγει το υδατοειδές υγρό) και φέρνει σε ισορροπία τη ποσότητα υγρού και ενδοφθάλμιας πίεσης.

Ο εστιασμένος υπέρηχος υψηλής έντασης για θεραπεία γλαυκώματος χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του '80 και του '90. Ανεξάρτητα από την ένδειξη αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της διαδικασίας, η τεχνολογία εγκαταλείφθηκε, λόγω της εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα θεραπεία (Ultrasound System Therapeutic, Sonocare Inc., Ridgewood, NJ). Τα τελευταία χρόνια, η θεραπεία HIFU για το γλαύκωμα έχει επανεξεταστεί μετά από κρίσιμες τεχνικές αλλαγές και σημαντικές βελτιώσεις σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Σήμερα εφαρμόζεται σε εξωτερικά ιατρεία για λιγότερο από 5 λεπτά με τοπική αναισθησία. Η παραμονή του ασθενούς στο ιατρείο δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά.

Το EYE TECH CARE αναπτύσσει και εμπορεύεται μη επεμβατικές θεραπευτικές ιατρικές συσκευές για οφθαλμολογία. Το EyeOP1® είναι η πρώτη εμπορική ιατρική συσκευή της εταιρείας για τη θεραπεία του γλαυκώματος. H EYE TECH CARE επιδιώκει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά, προσφέροντας μια καινοτόμο μη χειρουργική τεχνολογία που είναι εξαιρετικά απλή στη χρήση. Η εταιρεία εδρεύει στη Λυών της Γαλλίας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όλα τα νέα σχετικά με την θεραπεία HIFU. Για να μην χάσετε ούτε μια ανάρτησή μας, γράψτε το email Σας στη φόρμα η οποία βρίσκετε πάνω δεξιά.

Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας!  Μοιραστείτε αυτή τη γνώση με τους φίλους Σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου