Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Εστιασμένος υπέρηχος στην Θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων

Η πηγή μας: FocusedUltrasoundFondation

Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για  στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο και περιφερική αγγειακή νόσο. Μέχρι σήμερα, τα προκλινικά αποτελέσματα έχουν δείξει ότι ο εστιασμένος υπέρηχος έχει τη δυνατότητα να μειώσει την υπέρταση σε ασθενείς που είναι ανθεκτικοί στα φάρμακα, καταστρέφοντας τα νεύρα που ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και βρίσκονται γύρω από την αρτηρία που οδηγεί στα νεφρά.

Η αρτηριοσκλήρυνση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλεί εναπόθεση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτές οι πλάκες αποτελούνται κυρίως από χοληστερόλη, κυτταρική ανοσία, λείοι μύες και ενδεχομένως ασβέστιο. Καθώς η αρτηριοσκλήρυνση προχωράει και η πλάκα στενεύει προοδευτικά τις αρτηρίες, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πόνο στο στήθος που σχετίζεται με μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά. Αν και η αρτηριοσκλήρυνση μπορεί να είναι ασυμπτωματική για δεκαετίες, αυτές οι πλάκες τείνουν να σκίζουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θρόμβους αίματος στις αρτηρίες που είναι ικανοί να εμποδίζουν τη ροή αίματος σε ζωτικά όργανα, ακόμη και να  προκαλέσουν Θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά. Οι κλινικές εκδηλώσεις της αρτηριοσκλήρυνση εξαρτώνται από τις περιοχές του αγγειακού συστήματος που έχουν επηρεαστεί. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εστιασμένος υπέρηχος μπορεί να προκαλέσει δονήσεις που διασπούν έναν θρόμβο ή διευκολύνουν τη θρομβολυτική θεραπεία. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό θα επέτρεπε επανέγχυση των φραγμένων αιμοφόρων αγγείων λόγω αρτηριοσκλήρυνση. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ροή αίματος σε περιοχές του εγκεφάλου που έχουν επηρεαστεί από εγκεφαλικό επεισόδιο ή για θεραπεία αρτηριακής και βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια μορφή ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού και συμβαίνει όταν τα ηλεκτρικά σήματα που ελέγχουν τους άνω θαλάμους της καρδιάς βγαίνουν εκτός συγχρονισμού με τους δύο κάτω θαλάμους της καρδιάς. Αυτό οδηγεί σε εξασθένιση τη ροή αίματος στο σώμα και αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να είναι περιοδικές ή μόνιμες. Σε ασθενείς με καρδιακές αρρυθμίες, ο εστιασμένος υπέρηχος έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει την ηλεκτρική διαδρομή κόλποι-καρδιάς με θερμική ablation και να διαχειριστεί το ρυθμό σε ασθενείς με χρόνια κολπική μαρμαρυγή και παρόμοιες καταστάσεις.
(H κλινική μελέτη συνεχίζεται)

Εμείς θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όλα τα νέα σχετικά με την θεραπεία HIFU. Για να μην χάσετε ούτε μια ανάρτησή μας, γραφτείτε στη φόρμα η οποία βρίσκετε πάνω δεξιά.


Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας!  Μοιραστείτε αυτή τη γνώση με τους φίλους Σας!
Ινοαδένωμα και θεραπεία HIFU




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου