Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Νόσος του Πάρκινσον και θεραπεία HIFU στην Ευρώπη

Οι πηγές μας: 
HursamedHifuBG
FocusedUltrasoundFoundation

Η νόσος του Πάρκινσον είναι προοδευτική νευρολογική ασθένεια όπου παρατηρείται μια εκφυλιστική διαδικασία σε μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία ονομάζεται Μέλαινα ουσία. Η κύρια διαταραχή συνδέεται με τη μείωση της ποσότητας ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής που συμμετέχει στη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Τα τρία βασικά συμπτώματα της νόσου του Πἀρκινσον είναι: τρόμος σε κατάσταση ηρεμίας, ακαμψία και αργή κίνηση. Το τέταρτο σημείο που εμφανίζεται με την εξέλιξη της νόσου είναι η αστάθεια στη στάση. Είναι πιθανό να εμφανιστούν γαστρεντερικές διαταραχές και αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη, αϋπνία και άλλες λειτουργικές διαταραχές. Καθώς η ασθένεια προχωράει, ο τρόμος εμβαθύνει με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να κάνει ακόμη και τις πιο συνηθισμένες καθημερινές ενέργειες.

Η νόσος του Πάρκινσον ανήκει στην ομάδα των ανίατων ασθενειών. Για ανακούφιση των συμπτωμάτων εφαρμόζεται έναν συνδυασμό από φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία, φυσιοθεραπεία και νευροχειρουργική. Μια νέα επαναστατική μέθοδος για αντιμετώπιση την νόσου του Πάρκινσον είναι η θεραπεία HIFU. Η χρήση εστιασμένου υπερήχου επηρεάζει ένα κεντρικό σημείο βαθιά στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να σταματήσει ο τρόμος. Είναι εντελώς μη επεμβατική, αβλαβές, χωρίς αναισθησία, ο ασθενής είναι σε πλήρη συνείδηση και τα αποτελέσματα παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο. Διαρκεί  περίπου 4 ώρες και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για 2 ημέρες. Παρόλο που σε αυτό το στάδιο ο αντίκτυπος της διαδικασίας είναι μονομερής (επιλέγεται η κυρίαρχη πλευρά), η διακοπή του τρόμου βελτιώνει δραματικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Σε σύγκριση με τη Εν τω βάθει Εγκεφαλική Διέγερση, η θεραπεία HIFU εφαρμόζεται μια φορά και δεν απαιτείται επανάληψη, αντικατάσταση μπαταριών και σκισμένα καλώδια ή ρυθμίσεις του νευροδιεγέρτη. Δεν υπάρχει καμία βλάβη στο υγιή ιστό ή κίνδυνος λοιμώξεων που σχετίζονται συνήθως με την εμφύτευση ενός ξένου σώματος.

Το θεραπευτικό σύστημα ExAblate, που κατασκευάζεται από την InSightec, έχει εγκριθεί από την Ευρώπη για θεραπεία του κυρίαρχου τρόμου στη νόσο του Parkinson. Οι χώρες που εφαρμόζουν την μέθοδο αυτή είναι η Ισπανία, η Ελβετία, η Ιταλία και το Ισραήλ.

Για περισσότερες πληροφορίες και πιθανή θεραπεία, στείλτε μας email στο: hursamed@gmail.com

Εμείς θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όλα τα νέα σχετικά με την θεραπεία HIFU. Για να μην χάσετε ούτε μια ανάρτησή μας, γραφτείτε στη φόρμα η οποία βρίσκετε πάνω δεξιά.


Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας!  Μοιραστείτε αυτή τη γνώση με τους φίλους Σας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου